Czy probiotyki są bezpieczne dla zdrowia?
Tradycyjne bakterie mlekowe związane z fermentacją żywności uznawane są za
bezpieczne dla zdrowia zarówno w postaci dodatków do żywności, jak i
suplementów diety [3]. W stosunku do stosowania suplementów diety brak jest
regulacji prawnych określających dawkę oraz rodzaj bakterii probiotyczych [2].
Efekty niepożądane oraz skuteczność ich stosowania zależy od szczepu i produktu
w jakim są podawane [3].
Problem z bezpieczeństwem stosowania związany jest głównie z ich podawanie
pacjentom poważnie chorym. W takich wypadkach stosuje się tylko bakterie
probiotyczne o udowodnionym działaniu leczniczym. Probiotyków nie powinno się
podawać w ostrym zapaleniu trzustki. Podawane w wysokich dawkach pacjentom
ciężko chorym może zwiększać ryzyko śmierci [4].
Stosowanie bakterii probiotycznych może powodować efekty uboczne, takie
jak: nadmierne gazowanie w jelitach, wzdęcia i dyskomfort brzuszny, są one
jednak bardzo sporadyczne. Mogą one również powodować infekcje, ale tylko u
osób z uszkodzoną śluzówką jelita [3]. Jednak największym problemem ich
stosowania jest występowanie alergii na probiotyk, inne składniki preparatu,
żywności lub suplementu. W ciężkich zaburzeniach odporności, kiedy do organizmu
wprowadzane są żywe bakterie istnieje ryzyko infekcji [1].
Literatura:
Literatura:
- Kirjavainen P. V., Apostolou E., Salminen S. J., Isolauri E., 2001, Nowe aspekty stosowania probiotyków w leczeniu alergii pokarmowej, Alergia Astma Immunologia, 6, 1, 1-6.
- Lutyńska A., Augustynowicz E., Wiatrzyk A., 2012 Problemy stosowania suplementów diety zawierających probiotyki, Problemy Higieny i Epidemiologii, 93, 3, 493-498.
- Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., 2010b, Probiotyki – efekty zdrowotne, Żywność Nauka Technologia Jakość, 4, 71, 20-36.
- Wagner A., Banaszkiewicz A., Cukrowska B., Kierkuś J., Orłowska E., Socha P., 2012, Zastosowanie probiotyków w terapii chorób układu pokarmowego, Terapia, 3, 3-11.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz